CESTOVÁNÍ / Zoologické zahrady

Popis: Zoborožec kaferský (Bucorvus leadbeateri).
Zoborožec kaferský (Bucorvus leadbeateri).
9.2.2017

Mládě u zoborožců kaferských

OSTRAVA

V zázemí pavilonu afrických zvířat v ostravské zoologické zahradě probíhá odchov mláděte zoborožce kaferského. Mládě se vylíhlo 17. ledna a v současné době váží něco málo přes půl kg.

Doposud se v Ostravě podařilo odchovat devět mláďat tohoto mohutného afrického ptáka s nápadně velkým zobákem. Pokud se bude dařit, bude letošní mládě desátým.

Tento druh zoborožce žije v malých skupinách o 2 až 10 členech, v nichž se rozmnožuje pouze dominantní pár. Ostatní členové pomáhají s odchovem mláďat, obranou teritoria a hnízda. Samice snáší do stromové nebo zemní dutiny 1 až 3 vejce, na kterých sedí asi 40 dní. Ve stáří asi 80 dnů mláďata opouštějí hnízdní dutinu, do té doby jsou odkázána na péči rodičů.

Inkubace vajec v ostravské zoo se odehrává v umělé líhni, aby nedošlo nedopatřením k jejich poškození, po naklubání nebo i vylíhnutí je mládě podloženo pod matku a další odchov probíhá již přirozenou cestou bez zásahu člověka. Rodičovský pár s mládětem je kvůli zajištění klidu při odchovu umístěn v zázemí pavilonu afrických zvířat. Na přiložené fotografii je zachycena samice s mládětem v hnízdní budce. V expoziční části pavilonu mají návštěvníci možnost vidět dva mladé samce.

Zoborožec kaferský (Bucorvus leadbeateri) patří k největším ze 44 druhů zoborožců. Dorůstá až do výšky 1 m a váží okolo 4 kg. Obývá řídké lesy i savany jižní a východní Afriky do nadmořské výšky 3000 m. Jeho mohutný špičatý zobák je odlehčen dutinami vyplněnými vzduchem. Živí se hlavně hmyzem, ale také lovem drobných obratlovců, jako jsou hadi, žáby, ještěrky, hlodavci. V jeho jídelníčku se vyskytují i nejrůznější plody a semena. U většiny druhů zoborožců existuje zvláštní ochrana samice a mláďat před predátory – vchod do obydlené hnízdní dutiny samec „zazdí“ maltou z hlíny a trusu. Zůstává jen úzká skulinka, kudy samec samičku a mláďata krmí. Samec zoborožce kaferského je ale výjimkou – samičku v dutině nezazdívá. Dříve se tito ptáci řadili do řádu srostloprstých, kam patří např. ledňáček, dudek nebo mandelík, ale na základě nedávných genetických výzkumů nyní patří do samostatného řádu zoborožci. V Červeném seznamu ohrožených druhů (The IUCN Red List of Threatened Species) je veden v kategorii „Zrabitelný“ (Vulnerable). Je ohrožen zejména ztrátou hnízdních možností a změnou krajiny kvůli zemědělským činnostem.

Autor / zdroj: Šárka Nováková

DALŠÍ ČLÁNKY

Post

Deset parciálních trolejbusů již jezdí ulicemi Ostravy

Dopravní podnik Ostrava (DPO) převzal kompletní dodávku deseti nových parciálních trolejbusů. Jsou nepřehlédnutelné díky novému barevnému provedení a

Post

Odneste starý dalekohled do zoo a pomozte zachránit kriticky ohrožené pěvce v Indonésii

Jedenáct českých a čtyři slovenské zoo se zapojily do kampaně EAZA Silent Forest na ochranu zpěvných ptáků v Indonésii. Pomoci můžete i vy.

Post

Ostravští záchranáři a hasiči zasahovali u tragické nehody v Hrabové

Posádky Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje a dvě jednotky profesionálních hasičů zasahovaly v pondělí u smrtelné dopravní nehody v

Reklama

garaze.fabrego.cz

Reklama

PARTNEŘI

garaze.fabrego.cz Maminčino koření www.beautyexpo.cz www.ippolna.cz www.casopis-dracek.cz energy.akcenta.eu

REKLAMA