MAGAZÍN / Gastronomie

Popis:
1.12.2016

Puchero - španělská polévka ve 3 chodech

Španělská kuchyně je charakteristická díky své jižanské kuchyni s tradičními produkty, mezi něž patří neodmyslitelně česnek, cibule, rajčata, papriky...

Španělské stravovací zvyklosti se výrazně liší od našich. Snídaně není příliš důležitá. Hlavním jídlem dne je oběd, který má často několik chodů. Zde je jeden z nich v podobě husté zeleninové a hřejivé polévkyjehož součástí jsou hned dva další chody.

Zvlášť přijde vhod v těchto mrazivých dnech, kdy tělo potřebuje zahřát a posílit. Pokud chceme překvapit hosty netradičním, ale velmi dobrým jídlem, je to ta nejlepší volba.

Suroviny

cizrna 2 hrsti
mrkev 2 ks
celer 1/2 ks
petržel kořen 2 malé ks
brambor 2 ks
hovězí maso 300 g
pekingské zelí (může být i hlávkové)
piniové ořechy
česnek 1 stroužek
mleté maso 300 g
vejce 1ks
příloha nudle nebo rýže
čubrica 1 lžička
šafrán 1/2 lžičky
sůl dle chuti
pečivo nejlépe bagetta

Postup přípravy

Do velkého hrnce dáme vařit vodu s hovězím masem spolu s cizrnou. Očistíme kořenovou zeleninu včetně brambor. Mleté maso dáme do mísy a smícháme s vejcem, piniovými oříšky, čubricou, prolisovaným česnekem a solí. Zelí spaříme horkou vodou, aby se nám s ním lépe pracovalo a oddělíme jednotlivé listy.

Po cca hodině vaření do hrnce přidáme očištěnou zeleninu a rozdrcený šafrán.

Z připravené směsi a oddělených listů vytvoříme závitky, které můžeme omotat provázkem, nebo spojit párátkem, aby se nerozbalily. Nakonec je vložíme do hrnce, vodu osolíme a vše vaříme ještě asi půl hodiny.

Do vývaru si připravíme přílohy dle chuti - rýži nebo nudle.

Jídlo se podává ve třech chodech

1. Vývar s nudlemi, či rýží

2. Vařená zelenina s hovězím masem (vše nakrájet)

3. Zelné závitky s pečivem

Zda po této dobrotě dáte přednost v rámci španělské tradice silné kávě, či ve večerních hodinách skvělému Tinto de verano - směsi červeného vína a citronového nápoje, je pouze na vás.

Každopádně přejeme příjemné gastronomické zážitky. A dobrou chuť!

Autor / zdroj: PR

Doporučujeme

TRADIČNÍ KVASOVÝ CHLÉB A DOMÁCÍ PEČIVO

bez kypřidel a dalších aditiv, ručně tvarované z těst dle původních originálních receptur pro vás ve zděné parní peci denně peče STAROBĚLSKÁ DOMÁCÍ PEKÁRNA.

Stěhování - Autodoprava

Autodoprava-Iveco skříň hydraulické čelo. Veškeré stěhovací služby, včetně klavírů, trezorů, rozvozy, vynášky, montáž nábytku, likvidace pozůstalostí. Zručnost, kvalita, praxe zaručena. Tel.: 602 551 460, PavelMartus@seznam.cz, www.martus.cz.

DALŠÍ ČLÁNKY

Post

Britská kurátorka Jane Neal provede výstavou Narušená imaginace

Britská kurátorka Jane Neal přiblíží veřejnosti umělecká díla Jonathana Wateridge, Martina Edera, Serbana Savu, Oany Farcas, Caroline Walker, Justina

Post

Počet přepravovaných osob v ostravské MHD vzrostl

Dopravní podnik Ostrava eviduje nárůst cestujících městskou hromadnou dopravou. Zatímco v minulých letech mírně, ale trvale klesal, čísla za rok 2016

Post

Masopustní veselí na Slezskoostravském hradě

Masopust ovládne v sobotu Slezskoostravský hrad. Čekat Vás budou ukázky lidových zvyků, rej masopustních masek, lidové písničky a spousta dobrého jídl

Reklama

Reklama

PARTNEŘI

www.habservis.cz www.office-parky.cz www.abiotel.cz www.pokryvacstvi-chrastina.wz.cz www.starobelskadompekarna.cz www.rekomal.cz www.martus.cz ENVIFORM a.s.